Zimski solsticij
U astrologiji postoji nešto što se naziva Vrata godine koja su zadužena za otvaranje promena godišnjih doba i tako službeno započinju svaku od njih. Vrata godine usko su povezana s ulaskom Sunca u četiri znaka zodijaka , po jedan koji odgovara svakom elementu, odnosno vatri, vodi, vazduhu i zemlji. Kao što znamo, planeta je podeljena na dve hemisfere, severnu i južnu, to zbog linije ekvatora koja je ekvivalentna središtu našeg planeta. Iz tog razloga, kada je na jednoj od hemisfera leto, na drugoj nije, a ako je na jednoj proleće, u drugoj nije. Da bi razumeli malo više, ovde delim organizacijski sustav.

  1. Kad Sunce uđe u 0º Ovna, to odgovara početku Prolećne ravnodnevnice na severnoj hemisferi i početku Jesenje ravnodnevnice na južnoj hemisferi.
  2. Kada Sunce uđe u rak od 0º, to odgovara početku Letnog solsticija na severnoj hemisferi i početku Zimskog solsticija na južnoj hemisferi.
  3. Kada Sunce uđe u 0º Vage , to odgovara početku Jesenje ravnodnevnice na severnoj hemisferi i Proletne ravnodnevnice na južnoj hemisfere.
  4. Kada Sunce uđe u 0 ° Jarca , to odgovara početku Zimskog solsticija na severnoj hemisferi i Letnog solsticija na južnoj hemisferi.

Kad Sunce uđe u znak Jarca , poznato je kao Zimski solsticij i u to vreme počinje zima na severnoj hemisferi, a leto na južnoj. Sada moramo znati što sve ovo znači. Kaže se da izraz solsticij dolazi od latinskog sunca što znači sunce i što znači ostati miran. Taj se događaj događa tokom leta ili zime svake hemisfere, a događa se kada je poluos planeta, bilo na severnoj ili južnoj hemisferi, nagnutija prema zvezdi svoje orbite.

Maksimalni nagib Zemljine ose prema Suncu je 23º 27 ‘, to se događa dva puta godišnje, u to vreme Sunce doseže svoj najviši položaj na nebu, gledano sa severnog ili južnog pola. Prema promeni kalendara, zimski se solsticij događa između 20. i 23. decembra svake godine na severnoj hemisferi i između 20. i 22. juna na južnoj hemisferi. To se događa kada na geografskom polu Sunce dosegne najveću nadmorsku visinu, to jest u vreme solsticija, a to se može dogoditi u podne, samo u geografskoj dužini koja s pola gleda na jug.

Kada se dogodi ovaj događaj, svetlosno je razdoblje mnogo duže, smatra se najdužim danom u godini, s izuzetkom polarnih područja, gde je dnevno svetlo kontinuirano od nekoliko dana do šest meseci oko zimskog solsticija. Ovaj se događaj događa iz linija Tropskog raka i Tropskog jarca zbog jakog odnosa koji postoji između njih zajedno s letnim solsticijom.

Setimo se da su obe zamišljene crte na Zemlji, u kojima su sunčeve zrake potpuno okomite u vreme solsticija, odnosno kada je kralj zvezda tačno u središtu vidljive nebeske sfere kada se Sunce pojavi solsticij. Zbog toga će sena bilo kojeg predmeta imati nula uzdužne komponente u spomenutoj liniji. Sve se to događa samo jednom godišnje za svaku hemisferu, u slučaju severne hemisfere, ovaj događaj dolazi iz tropskog pojasa Raka i odgovara najdužem danu, a na južnoj hemisferi iz tropskog jarca bit će to najduža noć za severnu hemisferu.

Leave a comment