Duh Božića
Kaže se da je proslava Duha Božića tradicija nordijskog porekla i da ga je dugi niz godina usvojilo nekoliko zemalja sveta, posebno u Latinskoj Americi, kao deo karakterističnih običaja ovog vrlo važnog i obeleženog vremena sveta. Ovaj praznik uzima datum 21. decembar, dan kada je Zemlja ušla u Zimski solsticij, odnosno kada je planeta u najudaljenijoj tački u orbiti od Sunca; To je povoljna prigoda da, između deset i nekoliko minuta nakon ponoći, Duh Božića siđe na zemlju i poseti ljude dobre volje koji ga dočekuju, dobrodošlicu koja se uzvraća obiljem, mirom i ljubavlju za sledećih dvanaest meseci.

Legenda, prema anđelu Urielu, govori da je duh došao na planetu iz daleke galaksije i nastanio se u severnoj regiji, na onome što je danas poznato kao Skandinavski poluotok. Duh Božića nije zamišljen kao osoba od krvi i mesa, uprkos činjenici da ga legenda opisuje, već kao energija koja dolazi iz središta našeg zvezdanog sistema i koja dolazi iz godine u godinu da se distribuira, više od materijalnih stvari, onog bez čega ljudska bića ne mogu: mira, ljubavi, harmonije i radosti.

Oni koji veruju u dolazak Duha Božića slave 21. decembra, tačno između 10:00 i 12:00 sati noću, ritual dočeka. Dan ranije očiste kuću kako bi je primili bez negativnih energija, a zatim sledeći dan, nakon večere, pale sveće i arome mandarine ili limuna. Želje koje se od vas traže napisane su redom prioriteta od najvišeg do najnižeg i preporučuje se prvo tražiti dobrobit i svetski mir dok ne postignete najidividualnije želje. Izrežu se na trake i čuvaju do poseta sledeće godine, tako da se mogu spaliti samo oni koji su ispunjeni.

Postoje mnoge teorije oko istinskog identiteta ovog bića, jedno od najrasprostranjenijih spominjanja da je Duh Božića doista egregor koji je navodno proizašao iz Isusove misli – setite se da je egregor kolektivna misao koja ima velik uticaj na ljude – i, kao misao koja je nastala iz bića punog dobrote, postala je ljubazni duh koji je želeo pomoći ljudima.

Druga teorija govori da je prije stotine tisuća godina biće velike lepote i dobrote došlo na zemlju iz sveta koji je daleko od našeg i naravno, više evoluirao; Ubrzo se nastanio u nordijskim zemljama i, budući da je više evoluirao, uspeo je ostvariti želje ljudi koje je posećivao svake godine (podudarajući se sa zimom) kako bi im dao svetlost i energiju.

Srećan vam Dan božićnog duha!

Leave a comment